Çalışma İzni Nedir? Ne Gibi Avantajlar Sağlar?

Nedir?

Çalışma izni, yabancı vatandaşların Türkiye'de çalışabilmelerini mümkün kılan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ilgili vatandaşın adına düzenlenen belgedir.

Sağladığı Avantajlar

Çalışma izni aynı zamanda ikamet izni yerine geçecektir bu sebepten ötürü çalışma izni alırsanız ikamet izni almanıza gerek kalmayacaktır.
Aileniz çalışma izninin sağladığı hakların bir kısmından yararlanabilir, bunlar:
- Eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuğunuz aile ikamet izni alabilir.
- Eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuğunuz Türkiye'deki bütün devlet hastanelerinde ücretsiz tedavi olabilir.
gibi haklardır.
Türkiye'de kesintisiz 5 yıllık çalışma iznine sahip olduğunuzda Türk vatandaşı olmaya hak kazanırsınız.
Türkiye'den emekli olabilir. Emekli olduktan sonra bütün emeklilik imkanlarından yararlanma hakkını kazanırsınız.
Calisma Izni

Çalışma İznim Bitmek Üzere Ne Yapmalıyım?

Çalışma izninizin bitmesi durumuda çalışma izninin sağladığı ikamet izni haklarınız da biteceğinden dolayı bir ikamet izni çıkartmanız veyahut çalışma izninizi uzatmanız gerecektir.

Çalışma İznimi Ne Zaman Uzatabilirim?

Çalışma izninin bitmesine kalan son 60 gün içerisinde oturma izninizi uzatma başvurusunda bulunabilirsiniz.

Kimler Çalışma izni Alabilir?

Lisans öğrencileri hariç olmak üzere en az 6 ay boyunca Türkiye'de ikamet iznine sahip olmuş yabancılara çalışma izni verilebilir.

Çalışma izni İçin Almak İçin Karşılanması Gereken Şartlar Nelerdir?

Çalışmak için çalışma izni başvurusunda bulunulan iş yerinin ödenmiş olan sermayesi en az 100.000 TL olmalıdır. Ayrıca bu iş yerinin brüt satış tutarı 800.000 TL ya da şirketin bir önceki yılın ihracat tutarı 250.000 Amerikan Doları olmalıdır.

Yabancı işçinin çalışmak istediği iş yerindeki çalışanlardan en az beşi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalıdır. Yabancı işçinin şirket ortağı olması durumunda ise verilen çalışma izni süresinin son 6 ayındaki süreç içerisinde iş yerinde en az 5 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı işçinin çalışması şartı aranır. Genel olarak ise, her 5 Türk vatandaşı çalışana karşılık 1 yabancı çalışan olması gerekir.

Ev işlerinde çalıştırmak üzere (hasta-yaşlı-çocuk bakıcılığı) yapılan başvurularda ilk iki şart aranmaz.

Şirketin turizm ve seyahat şirketi olması durumunda 2 numaralı şart aranmaz.

Çalışma izni şirket ortağı adına alınacak ise, almak isteyen şirket ortağı olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. Sermaye payının değeri de 40.000 TL’nin üstünde olmalıdır.

İş yerinin yabancı çalışana ödemesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı olmalıdır ve asgari ücretten fazla olmalıdır.